Frederikssund festivaller artister

Sådan tjener musikerne deres penge

Hvis du drømmer om at blive musiker, har du nok en interesse i at vide, hvor mange penge du kan tjene i den profession. Vi har kigget lidt på, hvordan og hvor meget de mest populære danske kunstnere tjener.

Så meget koster det at indspille musik

For at kunne tjene penge er det nødvendigt at investere. Før vi kigger på, hvor meget musikere tjener på streaming og koncerter, er det nødvendigt at kigge på, hvor meget det koster at skabe musik.

For det første skal en musiker investere i musikudstyr, og for det andet skal musikken indspilles. Typisk koster det mellem 500 og 1.000 DKK i timen at leje et musikstudie. Det er også ofte muligt at leje et studie for mellem 4.000 og 8.000 DKK for en hel dag.

Det er nogle af de udgifter, som er nødvendige at tage højde for, hvis du drømmer om at blive musiker. Der er flere musikere, som kommer i gang ved at tage et lån. Fx kan det være en god ide at tegne et lån hos Qred.com, som kan dække udgifterne i første omgang.

Det tjener musikerne på streaming

Det er forskelligt, hvor meget musikartister tjener på streaming alt efter hvilken tjeneste, der er tale om. Apple Music er uden tvivl de mest gavmilde, og muligvis der hvor kunstnerne gør mest for at blive afspillet. Nedenfor kan du se en oversigt fra Koda over, hvor meget musikerne får per 1000 afspilninger.

Apple Music: 26,6 kr. per 1000 afspilninger

TDC Play: 17,4 kr. per 1000 afspilninger

Tidal: 14,6 kr. per 1000 afspilninger

Spotify: 8,8 kr. per 1000 afspilninger

YouTube: 2 kr. per 1000 afspilninger

Spotify gratis: 0,9 kr. per 1000 afspilninger

Der skal altså en del afspilninger til for at få en betydelig sum ud af musikstreaming. Men det er muligt at tjene mange penge. Tag fx Lukas Graham, som blev til det første danske band nogensinde til at runde en milliard afspilninger af en enkelt sang på Spotify. Her er der tale om hittet “7 Years”. Lad os antage at størstedelen af de afspilninger er på Spotify gratis. Det betyder, at bandet har tjent omkring mindst en million kroner på at få sangen afspillet en milliard gange på Spotify.

Musikerne tjener flest penge på livemusik

De fleste kunstnere lever af livemusik, og her er der ikke kun tale om billetsalget. Faktisk viser statistik, at omkring 60 procent af omsætningen fra livemusik kommer fra publikum. Det vil sige den mad og drikke, som de indtager i forbindelse med begivenheden. Derfor er det vigtigt for de danske kunstnere at holde koncerter, så de kan få deres levebrød.

En del artister har lidt af manglende indtægt på grund af aflyste koncerter. Det gælder fx den danske DJ Faustix, som har udtalt, at han har mistet halvdelen af sin årsindtægt.

Dog går det nok ikke helt ringe for Faustix’ familie, for han er gift med den danske influencer Irina The Diva. Irina har tidligere udtalt, at hun har tjent helt op til en halv million kroner på en enkelt måned på sine samarbejder på de sociale medier. Måske er de sociale medier vejen frem for danske kunstnere?

bard